Mondkapje maken van een sok

Sinds Rutte heeft aangekondigd dat heel Nederland vanaf juni verplicht mondkapjes in het OV moet dragen, is het ineens een hot topic: zelf mondkapjes maken. De Vlaamse Safia heeft daar wel een idee voor. Via TikTok legt ze uit hoe je in vijf stappen je oude sok omtovert tot een zelfgemaakt mondkapje.
 
© Safia Aggoune

mondkapje maken zonder naaimachine

In het filmpje hierboven maakt Safia in vijf stappen een mondkapje van een sok zonder dat daarbij een naaimachine of naald en draad aan te pas komt.

stap 1: knip met een schaar de voet van de sok af.
stap 2: knip de zijkant van de sok, bij de wreef, helemaal open.
stap 3: vouw de sok dubbel zodat er bij de hiel een ‘bergje’ ontstaat.
stap 4: draai de sok om, knip hem bij de gesloten zijde een stukje open en knip de stof bij de top rond af.
stap 5: doe het mondkapje om je neus en mond en haak hem achter je oren.
 
Easy peasy lemon squeezy: je zelfgemaakte mondmasker is af!
 

is zelf een mondkapje maken veilig?

Zo, dat was lekker crea bea. Maar is zo’n zelfgemaakt mondkapje veilig genoeg? Laten we zeggen dat je deze manier van mondkapjes maken vooral als een grappig alternatief moet beschouwen. Wie zeker wil weten dat z’n mondmasker corona proof is, kan het beste alsnog met een naaimachine of naald en draad aan de slag. De Rijksoverheid geeft advies en raad aan om een op 60 graden gewassen stuk textiel van 20 bij 27 centimeter en twee elastieken bandjes om te toveren als niet-medisch mondkapje. Waar dat textiel van gemaakt moet zijn, staat er niet bij. Dus Rutte, mogen we alsnog onze sokken, shirts of boxers gebruiken? ;)
onze shops